Category: Grønn skole

06 Nov

STEINERSKOLER ER GRØNNE SKOLER

admin / Grønn skole, Velgesteinerskole / / 0 Comments

Vet du at over halvparten av landets steinerskoler har egne bier? At steinerskolen i Vestfold nylig fikk Debios Gullmerke for økologisk fokus på innkjøp og matservering? At steinerskolen i Moss har eget utekjøkken og har bygget egen bakerovn i sommer? At det klekkes kyllinger i klasserommene på Hovseter og på Grav? At Steinerskolen i Bergen har elevbedrift med egenproduserte hudpleieprodukter med innhold fra skolehagen og skolens bier?

Av Ninon Onarheim, pressetalskvinne i Steinerskoleforbundet og prosjektleder for Grønn Skole

Dette er bare noen av eksemplene vi får servert når landets hagebrukslærere møtes til Grønt seminar. Målet med seminarene er å bli kjent med hverandres arbeid, dele erfaringer og å få praktisk og faglig inspirasjon. Steinerskolene har lang tradisjon for en tverrfaglig bruk av hagen og gården som pedagogisk ressurs. Å gi elevene en nærhet til og forståelse for verden er en vesentlig del av steinerskolens læreplan. Derfor er skolene tilknyttet en gård eller arbeider med egen skolehage. Vi ønsker at kommende generasjoner skal ta vare på naturen og jorden, da må de først og fremst bli glad i den. Her har skolen et viktig oppdrag! Og landets lærere trenger kompetanse, erfaring og øvelse for å bli gode forbilder. Entusiasme smitter! Denne gangen møttes vi på Steinerskolen i Arendal for å gi skolen et grønt løft.

«Vi ønsker at kommende generasjoner skal ta vare på naturen og jorden, da må de først og fremst bli glad i den. Her har skolen et viktig oppdrag!»

«Vi ønsker at kommende generasjoner skal ta vare på naturen og jorden, da må de først og fremst bli glad i den. Her har skolen et viktig oppdrag!»

Steinerskolen i Arendal er en av landets yngste steinerskoler. Flytting og usikkerhet rundt skolens lokaler har gjort det vanskelig å bygge opp en skolehage, men nå er de på plass i en ærverdig, gammel sveitservilla i utkanten av Arendal – og der har skolen plass til å bli værende og vokse. Skolen startet med bier for et år siden, men nå var tiden kommet for å utvide med urtehage, veksthus og grønnsakskasser.

”Barn i dag trenger å vite hvor maten vår kommer fra. Ved å erfare veien maten vår gjør fra jord til bord, økes denne forståelsen. Det at elevene får delta i hagebruk, og selv arbeide frem vekster i hage og drivhus, øker forståelsen og ikke minst ydmykheten i forhold til hvor fantastisk og dyrebar naturen er”, sier hagebruk og naturfagslærer Ingunn Langemyr ved steinerskolen i Arendal.

Vi er heldige som bor i et ressursrikt land. Havet bugner av fisk og skalldyr. Skogen av bær og sopp og ville, spiselige vekster. Og i jorden kan vi dyrke frem det beste av grønnsaker og frukttrær. Bier, høns og husdyr gir oss gode produkter. Og i møte med havet, jorden og dyrene ligger et enormt potensial for læring. Vi legger stor vekt på tverrfaglig undervisning og på den måten er skolehagen like viktig for alle fagene – historielæreren, kjemilæreren og mat og helse-læreren kan bruke hagen på ulik måte.

«Vi legger stor vekt på tverrfaglig undervisning og på den måten er skolehagen like viktig for alle fagene - historielæreren, kjemilæreren og mat og helse-læreren kan bruke hagen på ulik måte.»

«Vi legger stor vekt på tverrfaglig undervisning og på den måten er skolehagen like viktig for alle fagene – historielæreren, kjemilæreren og mat og helse-læreren kan bruke hagen på ulik måte.»

Med oss på seminar hadde vi Zoe fra www.fremtidensmat.no, som holdt foredrag og matkurs om og med tang. Visste du at all tang kan spises? Prøv å plukke tang i fjæra og legg det i en bolle med kokende vann – det som da skjer er magisk! Tang er havets grønnsaker og deltakerne var overrasket over delikat konsistens, nydelige farger og god smak. Ta en smak neste gang du er i fjæra.

Love Gustavson fra Son sjøskole lærte oss å sette garn, vi sløyet og lagde fiskesuppe med ivrige 4. og 8. klassinger. Vi satte opp veksthus og laget en innholdsrik urtehage under ledelse av Milly Østenstad Johnson fra Steinerskolen i Kristiansand. Vi hørte om skolens bier, hvordan biene brukes i kjemifaget og Bernd Beese fra Steinerskolen i Bergen lærte oss å lage flotte produkter med bienes hjelp. Else Rønnevig, fra www.sprossa.no kom med bakerovn og lærte oss å både fyre og bake i den. Og Elizabeth Brockfield fra www.øq.no hadde inspirerende foredrag om mat og økologi. En flott gjeng fra 10 av landets steinerskoler var samlet, og sammen med kollegiet og elevene fra Arendal ble grunnarbeidet for en ny hage lagt. Nå kan vårens arbeid høstes. Det er frodig og grønt og en overflod av vekster i bed og kasser. Biene summer og innhøstingen kan begynne. God høst!

  • Ønsker dere et grønt løft ved deres skole? Ta kontakt med prosjektleder Ninon Onarheim, info@steinerskolen.no

 

17 Jan

Grønne matpakker

admin / Grønn skole, Velgesteinerskole / / 0 Comments

Vær sa god, her er 15 gode matpakkeoppskrifter til glede for elever og foreldre i steinerskolen! Matpakken er fortsatt den mest vanlige lunsjmaten i Norge, og vårt mal er at den skal vare god – og grønn!

Vi ønsker a sette fokus på sunn, økologisk mat i skolen. Derfor har vi startet prosjektet ≪Grønn skole≫ som gir ut flere hefter med ulike tema. Oppskrifter til fritidshjem og kantine er allerede kommet. Snart kommer tips til skolehage og skolekjøkken, følg med pa www.grønnskole.no.

Read more

17 Oct

SFO-mat

admin / Grønn skole / / 0 Comments

Grønn skole – hva er alternativet?

Vi ønsker en grønnere steinerskole,til glede for elevene og naturen.

Dette heftet er laget til inspirasjon for alle dem som møtes hver dag til felles måltider på skolen, fritids og barnehagen Her får du tre ukesmenyer med vegetarisk og frisk mat. Oppskriftene er enkle å følge, også for dem med lite erfaring på kjøkkenet.

Read more

08 Oct

Grønn skole – hva er alternativet?

admin / Grønn skole / / 0 Comments

Vi ønsker en grønnere steinerskole, til glede for elevene og naturen. Vi laget et hefte til inspirasjon for alle dem som møtes hver dag til felles måltider på skolen, fritids og barnehagen Her får du tre ukesmenyer med vegetarisk og frisk mat. Oppskriftene er enkle å følge, også for dem med lite erfaring på kjøkkenet.

Gode matopplevelser setter spor for livet! Og å velge økologisk bidrar til å verne om resurssene og vise kjærlighet til naturen. Velkommen til grønn skolemat!

Last ned SFO-MAT og GRØNNE MATPAKKER.

Read more

11 Jul

Grønn skole – en helhetlig tankegang

Steinerskolene har en lang tradisjon for å ta miljøvennlige valg. Mat, undervisningsmateriell, bygningsmaterialer, rengjøringsmidler – alt er en del av læringsmiljøet. Gode løsninger for avfallshåndtering, gjenbruk og energisparing: tiltak som også bidrar til å bevare naturen. Mange skoler er tilknyttet en gård og lærer elevene å ta vare på og dyrke jorden på en måte som ikke utarmer den. I tillegg har skolene ulike prosjekter som bidrar til å bedre læringsmiljøet og elevenes skolehverdag. Her kan du lese om to skolers satsning:

Read more